Ramen en deuren afstellen

Ramen en deuren afstellen is nodig als een raam of deur niet meer goed sluit of als er een opening ontstaat tussen het kozijn het raam of het mechanisme stroef loopt. Maar weet u hoe u een raam of deur moet afstellen? In dit blog leest u hier meer over.

Ramen afstellen bij onderhoud

Als ramen goed zijn afgesteld en gesmeerd, dan gaat deze soepel open en dicht. Tevens sluit het rubber goed aan bij het kozijn. Indien een raam of deur niet goed (meer) aansluit of open en dicht gaat, moet u soms kracht gebruiken om hem te kunnen openen of sluiten. Dit kan gebeuren als het sluitwerk is drooggelopen of niet goed is afgesteld. Het kan zijn dat alles goed moet worden schoongemaakt en een onderhoudsbeurt nodig heeft. Bij slecht onderhoud kan er ook sprake zijn van een defect, waarbij dan mogelijk ook een kozijn reparatie nodig is.

Het afstellen van een draaikiepraam

Als een draaikiepraam goed afgesteld is, kan het bedieningsstuk 0 tot 180 graden omhoog en naar beneden worden gedraaid. Als u merkt dat u veel kracht moet gebruiken, dan kan het zijn dat het sluitwerk niet goed is afgesteld. Soms helpt het om het sluitwerk goed te smeren en/of schoon te maken. Het afstellen van een draaikiepraam kan een lastige klus zijn. Zeker als het kozijn of het raam niet helemaal haaks meer zijn. Bij oudere woningen is dit vaker het geval. Om het zekere voor het onzekere te nemen, kunt u het afstellen van een draaikiepraam beter aan een vakman overlaten. Zeker als het u zelf niet lukt.

Het afstellen van deuren

Ook deuren kunnen op een gegeven moment steeds moeilijker sluiten of er ontstaan naden of kieren tussen het deur en het kozijn er omheen. Ook sluitingen en scharnieren beginnen meer ruimte te krijgen of het slot valt niet meer goed in de spanning van het kozijn. Ook vlak na het inzetten van een nieuwe deur, kan het nodig zijn om de deur (opnieuw) af te stellen. Zeker als de deur scheef lijkt te trekken of niet meer goed sluit. Indien u niet weet hoe dit moet, kan Kozijn Repair Service dit ook voor u doen.

Het afstellen van scharnieren

Om een raam of deur goed te laten functioneren, moeten de scharnieren goed zijn afgesteld. Zeker bij het inzetten van nieuwe ramen of een deur, is het belangrijk om deze goed af te stellen. Vaak betekent dit dat de scharnieren en het sluitingsmechanisme (opnieuw) moeten worden afgesteld als er kieren tussen het raam, de deur en het kozijn ontstaan. Natuurlijk kunt u dit zelf proberen als u handig bent en weet hoe dit moet. Komt u er niet uit of blijft het raam of de deur stroef open en dicht gaan of niet goed sluiten, kunt u er beter een vakman bij halen die het raam of de deur goed zal afstellen.

Geld besparen op onderhoudskosten

Door tijdig het nodige onderhoud aan ramen en kozijnen te doen en deze goed af te stellen, kunt u onnodige onderhoudskosten besparen. Wat kunt u er zelf aan doen om te besparen op (grote) onderhoud- of reparatiekosten?

  • Kijk één keer per jaar alle ramen, kozijnen en deuren na op slijtage
  • Controleer het hang en sluitwerk en geef deze waar nodig een smeerbeurt
  • Houd de kozijnen schoon, zodat er geen vuilophoping in het mechanisme en de scharnieren kan plaatsvinden
  • Huur een vakman in, indien u een onderhoudsbeurt niet zelf kunt klaren
  • Herstel en repareer defecte onderdelen aan kozijnen en deuren zo snel mogelijk

Lees meer over kozijn onderhoud op onderhoud kunststof kozijnen.

Een raam of deur afstellen, maar u weet niet hoe?

Is het nodig om een raam of deur goed af te stellen, maar het lukt u niet? Kozijn Repair Service kan dit ook voor u doen. Neem gerust contact met ons op voor het maken van een afspraak.

Heeft u na het lezen nog vragen, wilt u een offerte aanvragen of wilt u meer informatie over één van onze diensten? Vul hieronder uw gegevens in en dan nemen wij zo snel mogelijk contact met u op.