Roestvorming bij hang en sluitwerk

Roest op hang en sluitwerk komt vaak voor in een omgeving waar veel vocht de sloten kan aantasten. Dit is vooral het geval bij oudere sloten. Wat kunt u het beste tegen deze corrosie doen?

Corrosie op hang en sluitwerk

Roestvorming op sloten en sleutels in erg vervelend. Deze roodbruine aanslag ontstaat wanneer het metaal van sleutels en sloten vaak in aanraking komt met (zout) water en zuurstof. Door deze corrosie (roestvorming) vermindert de soepele werking van het hang- en sluitwerk en zal de roestvorming alleen maar meer toenemen. Roestvorming kan zonder behandeling steeds verder doorgaan en ook verf, houten kozijnen en deuren aantasten.

Roestige sleutel wil niet meer in het slot?

Na verloop van tijd kan het gebeuren dat een roestige sleutel niet meer (goed) in het slot past. Als er roest op de sleutel zit valt de sleutel niet meer goed in het slotsysteem, waardoor het openen en sluiten van een deur, schuifpui of kozijn steeds moeilijker gaat. In het ergste geval kan een roestige sleutel zelfs afbreken en bent u nog verder van huis. Dan zal er echt een slotenmaker aan te pas moeten komen om het slot te vervangen. Indien een sleutel niet meer in een slot wil, is het altijd aan te raden om direct een slotenmaker te bellen om te voorkomen dat de sleutel afbreekt en een deur niet meer open of dicht kan.

Is roestvorming te voorkomen?

Roestvorming treed sneller op bij woningen aan de kust, waar veel zout water en een zilte lucht sneller vat krijgt op ijzeren hang- en sluitwerk. Ook bij woningen met oud hang- en sluitwerk en bij oude huizen treed door ouderdom sneller roestvorming op. Zeker als een slot regelmatig aan vocht, regen en wind bloot staat. Roestvorming is deels te voorkomen door het hang- en sluitwerk goed te onderhouden. Echter wordt dit in de praktijk vaak vergeten en krijgt roestvorming kans om sloten en sleutels aan te tasten.

Roestvorming tegengaan

Roestvorming kan een probleem opleveren en daarom is roestvorming tegengaan dan ook wenselijk. U kunt zelf verschillende middelen inzetten om roestvorming op hang- en sluitwerk tegen te gaan. Roest ontstaat in principe als er sprake is van een corrosie van staal of ijzer. Dit doet zich voor als zuurstof en water de kans krijgen om in te dringen. U kunt roestvorming tegengaan door het hang- en sluitwerk met enige regelmaat in te spuiten met anti-corrosiespray.

Roestvorming op sleutels

Roestvorming op sleutels kunt u verwijderen met schoonmaakazijn. Leg het slot en de sleutels een nacht in een badje van azijn. De volgende dag kunt u voorzichtig het roest er af schrapen. U kunt de roestbehandeling herhalen als het gewenste effect nog niet is bereikt. Lukt het niet om het hang- en sluitwerk er uit te halen of een roestbehandeling slaat niet aan, dan kunt u het beste een slotenmaker raadplegen. In dit geval kan Kozijn Repair Service u ook helpen bij het ontroesten van aangetast hang- en sluitwerk.

Hang en sluitwerk laten vervangen

Indien de roestvorming op hang- en sluitwerk niet meer te herstellen is, dan kan hang- en sluitwerk vervangen nodig zijn. Neem in dit geval contact met ons op, zodat wij een afspraak kunnen maken om het aangetaste hang- en sluitwerk te vervangen. Daarbij geven wij u gelijk tips en adviezen hoe u het beste het nieuwe hang- en sluitwerk kunt onderhouden. Veel werk is het niet, maar het kan nieuwe roestvorming sterk verminderen of zelfs voorkomen.

Heeft u na het lezen nog vragen, wilt u een offerte aanvragen of wilt u meer informatie over één van onze diensten? Vul hieronder uw gegevens in en dan nemen wij zo snel mogelijk contact met u op.