Tocht in huis
Tocht in huis heeft vaak verschillende oorzaken. Een oud huis zonder goede isolatie in muren en ramen is vaker tochtig dan een goed geïsoleerde nieuwbouwwoning. Aan tocht in huis kunt u zelf ook diverse dingen doen. In dit blog leest u onze tips.
Tocht in huis door verschillende temperaturen
Door luchtdrukverplaatsingen ontstaat een luchtstroom. Niemand vindt het aangenaam om koude lucht om zich heen te ervaren. Door verschillende temperaturen in verschillende ruimtes en kamers in een woning, kunnen die verschillende luchtdrukken tocht geven. Vooral als er deuren worden geopend of op een kier blijven staan. Tocht ontstaat als de ventilatie niet in orde is, door kieren in gevels of doordat vloeren, wanden en plafonds koud zijn.
Tocht in huis opsporen
Koude tocht in huis is vervelend en geeft ook veel warmteverlies, dus u betaalt meer stookkosten. Hoog tijd om tocht in huis op te sporen. Een handige tip hierbij is het gebruik van een kaars. Steek een kaars aan en loop daarmee langs op verschillende plekken waar u vermoed dat er toch ontstaat. Als het vlammetje gaat wapperen, zal er ergens in de buurt een luchtstroom zijn en dus tocht veroorzaken. Het is dan belangrijk om deze tocht te verhelpen om warmteverlies te voorkomen.
Tocht in huis oplossen: onze tips
Er zijn diverse mogelijkheden om uw huis tochtvrij te maken. Tocht bij ramen, kozijnen en deuren komen vaak voor. Hoe kunt u deze tochtplekken verhelpen?
- Veel warme lucht verdwijnt door de kieren van de deur en de deurpost. Vooral als het koud aanvoelt rondom de buitendeur, dan vindt daar warmteverlies plaats. Door het aanbrengen van tochtstrippen in de deuropening kunt u tocht bij de deur verhelpen. Ook een dorpelprofiel aan de onderkant van de deur is hierbij zinvol
- Een brievenbus in een voordeur is vaak ook een tochtgever. Met behulp van een binnenklep, buitenklep en borstel kan kou niet meer door de brievenbus dringen.
- Door ramen en bij raamkozijnen ontstaat ook vaak tocht. Ook al is een raam gesloten, er kan vaak nog lucht tussen de kieren binnenkomen. Ramen waarop condens te zien is, of waar schimmel kans krijgt, zijn ook vaak tochtig. Door het aanbrengen van tochtstrips kunt u lucht dat door de kieren heen komt verhelpen. Soms is het nodig om kieren dicht te kitten, maar dan kunt u zich beter eerst laten adviseren door Kozijn Repair Service of dat nodig is. Bij versleten rubbers moeten deze vervangen worden, anders blijft er tocht bij de kozijnen langs stromen.
- Ook kan tocht door de vloer of kruipruimte omhoog komen. Dat merkt u met name als u op te bank zit en tocht en koude bij uw voeten ervaart. Indien de vloer erg koud is, kan het raadzaam zijn om vloerisolatie aan te brengen. Dat kan via de kruipruimte en wordt vaak met isolatieplaten of isolatieschuim gedaan. Door middel van een vloerkleed bij de bank voorkomt u ook beter dat kou uw voeten binnendringt.
- Tocht via het dak en de zolder komt vaak voor bij oude en slecht geïsoleerde huizen. In dit geval verdwijnt er ook veel warmte via de kieren en spleten naar buiten. Dit merkt u vaak niet direct in huis, maar uw energierekening wel. Voor dakisolatie wordt vaak glaswol, steenwol of isolatieplaten tegen de dakwand bevestigd. In dit geval raden wij aan om hiervoor een klusbedrijf te vragen die veel kennis en ervaring hebben met dak isoleren.
- Om de warmte minder snel door de muren naar buiten te laten gaan, is radiatorfolie aanbrengen ook heel nuttig. De stralingswarmte van de radiatoren worden tegen de folie weer in de kamer teruggekaatst. Zo blijft de warmte beter in de kamer.
- Enkelglas vervangen door dubbelglas is ook een hele grote aanrader. Oudere huizen zijn vaak niet in alle opzichten goed geïsoleerd en komt het nog regelmatig voor dat er enkel glas in zit.
Dit is ook een echt tocht- en koude kanaal omdat veel kou van buiten door enkel glas naar binnen komt. Als de kieren en naden bij de kozijnen dan ook nog niet goed dicht zijn, komt hier veel tocht vandaan. - Het is ook aan te raden om regelmatig uw huis te ventileren. Juist bij goed geïsoleerde huizen moet ook schone en frisse lucht het huis binnen kunnen komen, want dit is erg belangrijk voor de gezondheid. Alles potdicht maken om tocht en kou tegen te gaan, is dus ook niet verstandig. Een half uurtje per dag is genoeg om schone en gezonde lucht in de kamers binnen te laten komen. Het gaat om de juiste balans tussen een huis tochtvrij maken en gezond wonen.
Uw voordelen met een tochtvrij huis
Tocht in huis oplossen biedt u zeker veel voordelen. Ten eerste merkt u dit gelijk aan uw energierekening en zult u minder voor stookkosten moeten betalen. Daarbij voelt een tochtvrij huis een stuk aangenamer en gaat er minder warmte verloren. Vanzelfsprekend is het ook goed voor het milieu als er minder CO2 uitstoot is door minder gasverbruik. Een extra voordeel wat vaak vergeten wordt, is dat uw woning bij een hogere score op de energielabel ook meer waard wordt. Bij verkoop van uw woning is een goed geïsoleerd huis dan ook beter verkoopbaar.
Meer weten over tocht in huis?
Merkt u dat u tocht heeft door ramen, kozijnen of deuren, maar u weet niet precies hoe u dit moet verhelpen en of dit voldoende is? U kunt altijd contact met Kozijn Repair Service opnemen om te overleggen. Waar nodig komen wij langs voor een raam en kozijninspectie en brengen hierover een advies uit.