6 tips bij onderhoud kunststof kozijnen

Het onderhoud van kunststof kozijnen is echt het meeste werk niet, maar het is wel belangrijk dat dit af en toe gebeurt. Juist om uw kostbare investering zo lang mogelijk mooi en goed te houden. Met deze 6 tips bij onderhoud kunststof kozijnen, weet u precies wat u wel en niet moet doen.

Kunststof kozijnen onderhouden

U denkt natuurlijk: “maar ik heb toch geen onderhoud aan mijn kunststof kozijnen”? Dat klopt, maar net zoals uw ramen, hebben ook uw kozijnen af en toe een schoonmaak- onderhoudsbeurt nodig. Met deze tips blijven ook uw kunststof kozijnen in goede conditie.

1.      Gebruik geen schurende reinigingsmiddelen
Het beste kunt u kunststof kozijnen en deuren gewoon schoonmaken met een sopje en een doekje. Bij voorkeur met een hiervoor bestemd onderhoudsmiddel of allesreiniger dat zacht is voor het kunststof oppervlak.

2.      Voorkom dat vuil in de kozijnen kan trekken
Als kunststof kozijnen jarenlang niet worden schoongemaakt, kan vuil in het kozijn trekken. Door weersinvloeden en aanslag begint dit er steeds meer rommelig uit te zien. Om verdere aantasting en schade aan het folie te voorkomen, is het dus raadzaam om de kunststof kozijnen minstens 2 keer per jaar schoon te maken.

3.      Zet uw kunststof kozijnen eens in de wax
Koop speciale wax voor kunststof en zet uw kozijnen af en toe in de wax. Door dit beschermend waxlaagje kan vuil zich minder snel aan de kozijnen hechten en blijven uw kunststof kozijnen langer schoon. Het is wel raadzaam om de leverancier van uw kozijnen te vragen of uw soort kunststof kozijnen tegen wax bestand zijn.

4.      Vergeet niet het hang- en sluitwerk schoon te maken
Ook de scharnieren en het hang- en sluitwerk moeten niet vergeten worden. Bij achterstallig onderhoud kan vuil zich in de scharnieren ophopen, waardoor deze gaan piepen. Wij raden u aan om de hang- en sluitwerk onderdelen en het draaikiep systeem 1 à 2 keer per jaar met teflonspray in te vetten. Indien bepaalde onderdelen al te veel zijn aangetast of niet meer goed werken, dan kunt u beter ons er naar laten kijken.

5.      Grepen en briefkleppen bij deuren en ramen
Door vuil in de lucht met kleine metaaldeeltjes, kunnen bij bepaalde RVS grepen vliegroest ontstaan. Dit kan verwijdert worden met bijvoorbeeld WD-40 er op te spuiten en uit te poetsen met een katoenen doek.

6.      Doe een inspectie om de 2 jaar
Wij raden u aan om uw kunststof kozijnen om de 2 jaar te laten inspecteren door een kozijnenspecialist. Eventuele kleine beschadigingen, diepe krassen of scheuren kunnen dan gelijk verholpen worden, zodat eventuele schade beperkt blijft. Laat dan ook gelijk het hang- en sluitwerk nakijken.

Lees meer informatie over onderhoud kunststof kozijnen en kleine reparaties.

onderhoud kozijnen

Heeft u na het lezen nog vragen, wilt u een offerte aanvragen of wilt u meer informatie over één van onze diensten? Vul hieronder uw gegevens in en dan nemen wij zo snel mogelijk contact met u op.