5 tips bij onderhoud kozijnen

Het onderhoud van uw kozijnen is belangrijk om uw kozijnen, ramen en hang- en sluitwerk in goede conditie te houden. Hierbij 5 tips bij onderhoud kozijnen.

Onderhoud kozijnen: waar moet u op letten?

Ook uw kozijnen, ramen en deuren hebben af en toe een onderhoudsbeurt en inspectie nodig. Sluiten alle ramen nog goed? Moet het sluitwerk gesmeerd of hersteld worden? Is er een kleine reparatie nodig of is er sprake van herstel of een kleine reparatie? Door tijdig kozijn onderhoud te plegen, blijven uw raam- en deurkozijnen in goede conditie. Daarmee voorkomt u hoge kosten als bepaalde ramen of een deur volledig vervangen moet worden. Met deze 5 tips voor onderhoud kozijnen, gaan uw kozijnen en deuren langer mee.

 • Gebruik veilige reinigingsmiddelen
  Gebruik altijd veilige en bij voorkeur speciale reinigingsmiddelen voor uw kostbare kozijnen, raamposten en deuren. Afhankelijk van het materiaal (kunststof, aluminium of hout) kunt u hiervoor speciale reinigingsmiddelen kopen. Indien de kozijnen er nog goed uit zien en een waterdichte laklaag hebben, kunt u het ook met een doekje met wat groene zeep schoonmaken.

 • Voorkom dat weersinvloeden uw kozijnen aantasten
  Door de verschillende weersinvloeden in ons land, zijn uw kozijnen en deuren, afhankelijk van het seizoen, dagelijks onderhevig aan zon, hagel, regen, natte sneeuw, storm en schadelijke stoffen in de lucht. Dit kan op ten duur van invloed zijn op (oudere) kozijnen, ramen en deuren. Zeker als die niet regelmatig worden onderhouden. Indien er sprake is van gaten, scheuren of lekkage, dan raden wij aan om dit zo snel mogelijk te herstellen. Juist bij dit soort problemen, hebben weersinvloeden alle kans om uw kozijnen en deuren nog erger te beschadigen.

 • Bekijk het hang- en sluitwerk van ramen en deuren
  Vaak wordt het hang- en sluitwerk aan ramen, schuifpuien en deuren bij onderhoud kozijnen vergeten. Door de loop van de tijd kunnen sloten soms moeilijker open en dicht gedraaid worden of gaan, in het ergste geval, ineens helemaal niet meer open. Vaak heeft dit te maken met ophopend vuil en vocht dat de binnenkant van een slot heeft aangetast. Door het hoge vochtgehalte in Nederland, kan er ook roestvorming aan hang- en sluitwerk ontstaan. Naast de sloten adviseren wij om ook af en toe het opgehoopte vuil in scharnieren te verwijderen of draaikiep systemen in te sprayen met speciaal vet.
 • Sloten herstellen of vervangen
  Wij raden u aan om ook tijdig het hang en sluitwerk te vervangen, indien deze gaat haperen of niet meer goed lijkt te werken. Juist om te voorkomen dat inbrekers kans zien om uw woning binnen te dringen. Inbrekers hebben diverse handigheidjes en trucjes om oude sloten te forceren. Zeker als deze geen keurmerk hebben en al vervangen hadden moeten worden. Ook dit hoort bij de het onderhoud van kozijnen.

  Tip: Lees hier ook meer over op onze pagina inbraakpreventie.

 • Onderhoudsbeurt niet vergeten
  Ons Kozijn Service Team raadt u aan om minstens één keer in het jaar even alle ramen, kozijnen en deuren te inspecteren. Ziet alles er nog goed uit? Sluiten alle ramen en deuren nog goed? Zijn er kleine schades of komt er tocht of vocht binnen? Om de twee jaar kunt u dan een onderhoudsbeurt toepassen. U kunt hiervoor ook Kozijn Repair Service inschakelen. Wij kijken dan al uw ramen, kozijnen en deuren na en voeren waar nodig kleine herstelreparaties uit. Daarbij geven wij uw kozijnen, hang- en sluitwerk en onderhouds- en smeerbeurt. Hiermee voorkomt u hoger kosten aan volledige reparaties of vervangen van onderdelen.

  Tip: Heeft u kunststof kozijnen en wilt u meer weten over het onderhoud hiervan? Lees dan verder op onze pagina onderhoud kunststof kozijnen.

Heeft u na het lezen nog vragen, wilt u een offerte aanvragen of wilt u meer informatie over één van onze diensten? Vul hieronder uw gegevens in en dan nemen wij zo snel mogelijk contact met u op.